21-04-2022: Wat doet Saharazand met de opbrengst van zonnepanelen?
Wat doet de aanslag eigenlijk met de energieopbrengst van zonnepanelen?
Half maart trokken spectaculaire oranje wolken over ons land. Ze vervoerden zand uit de Sahara dat met de regen in een dunne laag stof op auto’s en tuinmeubelen achterbleef.
Effect Sahara zand op zonnepanelen
De vraag is wat dit met de productie van zonnepanelen doet. Want panelen zetten zonne-instraling om in elektriciteit. En door het zand – officieel Sahara stof – wordt dat beperkt. Volgens zonne-energie ontwikkelaar Sunrock, scheelt het maar liefst 10 procent.
Het bedrijf, dat ruim 1 gigawatt aan zonne-energie projecten in ontwikkeling heeft, deed onderzoek naar de omzetting van zonne-instraling in elektriciteit vóór 16 maart en daarna. Daaruit blijkt een verschil van 10 procent door het Sahara stof. “Onze parken presteren 10 procent minder dan ze normaal bij deze instraling zouden doen”, zegt Mark Pruissen, directeur asset management bij Sunrock.
Het analyseren was niet eenvoudig. Want de speciale zon-instralingssensoren die het bedrijf op zijn parken heeft staan, waren ook met Sahara stof vervuild. Daardoor konden die geen betrouwbaar beeld geven. Voor de analyse moest Sunrock dus gebruikmaken van data uit satellieten die de zon-instraling meten.
Eeuwenoud verschijnsel
Volgens het KNMI is neerslag met Saharazand een eeuwenoud verschijnsel dat sinds 1900 zo’n vijftien keer op uitgebreide schaal in ons land is voorgekomen. Normaalgesproken spoelt het losse vuil met een regenbui goed weg van zonnepanelen. Maar door het aanhoudend droge weer bleef het stof liggen.
Dan zit er niks anders op dan schoonmaken. Dat is geen ramp want panelen worden wel vaker vies. Doordat ze in de buurt van een snelweg of industrie liggen. Ook vogels zorgen voor het nodige vuil. “We hebben bijvoorbeeld een project waarbij het buurpand een fabriek is waar noten en zaden verwerkt worden”, zegt Pruissen. “Dit trekt vogels aan, die op de panelen poepen.” Ook bij drijvende zonneparken zijn vaak vogels aanwezig.
Het schoonmaken van de panelen gebeurt met behulp van robots. Deze ‘rijden’ over de zonnepanelen en maken de panelen met zachte borstels en speciaal osmose water schoon. Een gespecialiseerde medewerker bestuurt de robot met behulp van een afstandsbediening.
Ondanks het Sahara zand op de panelen viel de schade volgens Pruissen uiteindelijk toch mee. “Dankzij het mooie weer zien we tot op heden in maart 2022, 30 procent meer zon-instraling dan in 2021. Dus ondanks het Sahara-stof is dit een heel goede maand voor ons. Ook al had het zonder stof, nog beter gekund.”
Bron: Change.inc