24-01-2022: Onderlinge tariefverschillen energie ongekend groot
Na pieken in de energieprijzen op de groothandelsmarkt tot wel 180 euro per MWh, lijkt de energiemarkt ondertussen met prijzen rond de 70 euro per MWh in enigszins rustiger vaarwater te zitten.
Ondanks deze relatief lagere inkoopprijzen vergeleken met een aantal weken terug, zijn deze prijzen nog altijd extreem hoog vergeleken met een jaar geleden. De verkoopprijzen van het actuele aanbod zijn nog altijd zeer hoog. De gemiddelde variabele prijs voor stroom ligt nu maar liefst 565 procent hoger dan een jaar geleden en ook voor gas zien we een stijging van het gemiddeld variabel tarief van 550 procent ten opzichte van een jaar terug.
Is het moment nu weer aangebroken om een overstap voor één jaar vast te overwegen, zeker nu daarbij weer hoge kortingen in het verschiet liggen? De kale tarieven die op deze contracten gelden, variëren voor stroom tussen de 0,2535 en 0,4106 euro per kWh met een gemiddeld tarief van 0,3251 per kWh. Dit komt overeen met een prijs inclusief overheidsheffingen van 0,48 per kWh, zoals de klant dat uiteindelijk betaalt. Dat is ruim twee keer zo veel (116 procent) als een jaar geleden, toen de energiebelasting nog bijna twee keer zo hoog was.
De gastarieven behorend bij de éénjarige aanbiedingen liggen tussen de 0,9800 en de 1,7050 euro per m3 (exclusief overheidsheffingen). Het gemiddelde gastarief voor één jaar vast bedraagt momenteel 1,1863 euro per m3. Inclusief overheidsheffingen is dit 1,98 euro per m3, het bedrag dat de klant uiteindelijk betaalt. Dit is – inclusief belastingen – maar liefst 150 procent hoger dan exact een jaar geleden.
Bron: Energienieuws