8-2-2021: Kou kan voor opwaartse druk zorgen
“Siberische” omstandigheden verwacht
Kou heeft Europa bereikt het afgelopen weekend en zorgt voor zowel plezier als veel ongemak. Onzekerheid en weersverwachting spelen altijd al een rol op de gasmarkt, de verwachting dat we met een langere periode van extreme kou te maken krijgen, zal vooral de dagmarkt voor gas niet onberoerd laten. Bij de Gasunie Transport Services staan ze klaar om aan de grotere vraag naar gas te voldoen. Bijvoorbeeld om gelijktijdige inzet van zowel gasimport, Nederlandse gasproductie als van gas afkomstig uit de diverse gasopslagen mogelijk te maken. Gasunie Transport Services zet daar onder andere de compressorstations voor in die het aangeleverde gas op druk kunnen houden om het door het netwerk te kunnen transporteren. Voorlopig zijn de gasvoorraden voldoende gevuld en is de levering van vloeibaar gas ook weer opgang gekomen vanuit de Verenigde Staten naar Europa nu in Azië de temperaturen weer hoger zijn.
CO2-emissieprijs kunstmatig omhoog
De Europese Unie heeft de opwaartse koers van CO2-emissierechten veroorzaakt onder aanvoering van de voorzitter van de Europese Commissie “Frans Timmermans”. De emissierechten worden gezien als een Europese belasting op de elektra tarieven waarmee de Unie de energietransitie wil bekostigen en tevens is het een ontmoedigingsbeleid voor het verbruik ervan. De prijzen van de emissierechten zijn in korte tijd met circa 25% gestegen mede doordat beleggers verwachten dat de koers nog verder zal stijgen en ze erin mogen handelen. De situatie is echt bizar omdat beleggers de EU belasting kunnen beïnvloeden. De reden waardoor de koers is gestegen door toedoen van de EU is omdat ze stelselmatig het aantal beschikbare rechten zullen verkleinen waardoor de prijs automatisch zal oplopen als gevolg van een steeds krapper aanbod. Als gevolg hiervan is de prijs voor de lange termijn gestegen. De korte termijncontracten hebben een lager niveau laten zien doordat er een goed aanbod van windenergie de elektra productie heeft verhoogd.
Dalende voorraden
In de Verenigde Staten blijven de voorraden ruwe olie in belangrijke opslagcentra’s dalen, ook in China en Saudi-Arabië dalen de voorraden wat aangeeft dat de belangrijke olielanden zich aan de gemaakte afspraken houden. Twijfels over een herstel van de vraag naar olie wereldwijd zijn er voldoende, de vraag naar ruwe olie is flink minder vergeleken met wat het een jaar geleden was. De koers van een vat Brent-olie heeft vandaag de 60 dollar aangetikt, voor prijzen van dit niveau moeten we terug naar januari vorig jaar.
Ondanks het optimisme over de wereldwijde vaccinatie uitrol en dat beleggers positief zijn over tekenen van economisch herstel, tempert een analist van de Commerzbank het optimisme door te waarschuwen dat de bank verwacht dat er een correctie naar beneden komt van de olieprijs de komende maanden.