8-2-2021: 7,3 miljoen euro subsidie voor innovatie in windprojecten op zee
Twee innovatieprojecten die werken aan wind op zee krijgen 7,3 miljoen euro subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De projecten, SIMOX en RoboDock, testen met methodes om megawindmolens met minder geluid te installeren en ontwikkelen een onderhoudsplatform op zee met drones.
De RVO is begonnen met het toewijzen van subsidies vanuit de MOOI-regeling voor innovatieve energieprojecten. De eerste bekendmakingen zijn in de categorie wind op zee. Het project SIMOX (Sustainable Installation of XXL Monopiles) ontvangt 4 miljoen euro voor de ontwikkeling van het stiller plaatsen van windturbines op zee. RoboDock ontvangt 3,2 miljoen euro subsidie en werkt aan een platform voor drones die onderhoud kunnen uitvoeren.
Geluidsoverlast op zee
Het project SIMOX is onderdeel van het GROW-onderzoeksproject, een consortium van drie onderzoeksinstituten en elf bedrijven waaronder Deltares, Shell en TNO. Samen werken ze aan nieuwe methodes om monopiles – de palen in de bodem die windmolens op zee dragen – stiller te kunnen plaatsen.
Het plaatsen van windmolens op zee zorgt in ieder geval niet voor overlast voor mensen, maar wel voor het zeeleven. De geluidsoverlast die vrijkomt bij het plaatsen van de monopiles kan schadelijk zijn voor zeeleven en overvliegende vogels. Daarnaast onderzoekt het team ook hoe de monopiles aan het einde van hun levensduur op de juiste manier weggehaald kunnen worden, iets waar Deltares eerder onderzoek naar heeft gedaan.
Onderhoud met drones
Nu de ontwikkelingen voor windmolenparken op zee steeds concreter worden, moet er een manier bedacht worden om onderhoud en inspecties uit te voeren. RoboDock, een project van Fugro, ontwikkelt daarom een platform voor drones die zowel boven als onder water inspecties en onderhoud kunnen uitvoeren. Op een eiland op zee – de RoboDock – kunnen drones opladen en wordt informatie uitgewisseld met het vasteland.
De ontwikkelingen van SIMOX en RoboDock zijn essentieel voor een snelle uitrol van duurzame energiebronnen, vindt Bob Meijer, directeur TKI Wind op Zee. Het bedrijf helpt en ondersteunt de innovatie van windprojecten op zee. “Windparken op zee zijn nog relatief nieuw. We leren nog veel en innovatie helpt om nog goedkoper en zo overlastvrij mogelijk te bouwen en te beheren”, laat hij weten in een persbericht.
Onderzoek is essentieel
Windenergie op zee is een goed alternatief voor fossiele energiebronnen, maar ook voor windenergie op land, wat voor omwonenden vaak voor overlast zorgt. Daarnaast kan wind op zee behoorlijk wat kosten besparen: door windmolenparken op zee op te schalen, dalen de kosten op lange termijn met zo’n 33 procent, blijkt uit recent onderzoek van TNO en BLIX. Reden genoeg om windinnovaties op zee een steuntje in de rug te geven met de subsidies van MOOI. In totaal heeft de MOOI-regeling 95 miljoen euro ter beschikking. Naast de projecten voor wind op zee, krijgen projecten in de sectoren energie op land, gebouwde omgeving en industrie óók een som geld die ze kunnen gebruiken om de klimaatdoelen te realiseren.
Bron: Change.inc