28-1-2021: Duurzame energie nog voordeliger in 2021
Duurzaamheid blijft hoog op de overheidsagenda staan. De CO2-uitstoot van Nederland moet in 2030 met 49% zijn teruggebracht ten opzichte van 1990, en in 2050 met 95%. Lees hier welke maatregelen er worden genomen en bekijk de infographic voor meer tips. Zo weet je precies hoe je energierekening eruit komt te zien dit jaar.
Minder belasting voor zelfstandigen
Komend jaar gaat de zelfstandigenaftrek stapsgewijs omlaag. Hiermee worden de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner. Zelfstandigen profiteren in 2021 van de hogere vermindering energiebelasting en betalen dus minder belasting.
Mkb-bedrijven in de industrie betalen CO2-heffing
Vanaf 1 januari 2021 komt er een heffing op de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, voor de industrie. Wil je de CO2-uitstoot van je bedrijf verminderen? Maak dan gebruik van de nieuwe subsidie SDE++.
De SDE++ regeling wordt voorgezet
De Europese Unie (EU) heeft de Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++) goedgekeurd. Deze opvolger van de SDE+ regeling stimuleert de productie van duurzame energie en CO2-reductie. De EU heeft aan Nederland goedkeuring gegeven om tot 2025 jaarlijks 30 miljard euro vrij te maken voor de SDE++.
Energiebesparingsplicht wordt vanaf 2023 CO2-reductieplicht
Bedrijven worden vanaf 2023 verplicht om – naast energiebesparende maatregelen – ook andere CO2-reducerende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. De energiebesparingsplicht houdt in dat bedrijven verplicht zijn om alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend zijn. De plicht geldt voor alle bedrijven die meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken. De Erkende Maatregelenlijst zal naar verwachting niet direct veel langer worden: op dit moment hebben de meeste CO2-reductiemaatregelen nog een langere terugverdientijd.
Verbreding ISDE
Per 2021 wordt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) verbreed tot ‘productie van duurzame energie, energiebesparende isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet’. Zakelijke gebruikers met een kleinverbruikersaansluiting zoals woningcorporaties, scholen en sportverenigingen, kunnen per 1 januari 2021 een subsidieaanvraag indienen voor de aanschaf van zonnepanelen en (kleine) windmolens.
Daarnaast blijft het voor zakelijke gebruikers mogelijk om subsidie aan te vragen voor warmtepompen en zonneboilers. Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) kunnen voor een (centrale) aansluiting op een warmtenet eveneens een beroep doen op de ISDE. In totaal trekt het kabinet in 2021 €164 miljoen uit voor de ISDE.
Nieuw energielabel utiliteitsgebouwen
Met ingang van 1 januari 2021 wordt het energielabel via een nieuwe berekeningsmethode bepaald. Voor kantoren die vanaf 1 januari 2021 een energielabel krijgen, wordt op basis van de nieuwe methode een nieuwe grenswaarde vastgesteld in kWh/m2 per jaar. Vanaf 2023 is energielabel C verplicht voor alle kantoorpanden vanaf 100 m2.
Bron: change.inc , essent