7-12-2020: Geleidelijke olieproductie stijging OPEC+
Meer gas uit Siberië naar China
Een jaar na de ingebruikname van de gigantische gaspijpleiding van het oosten in Rusland naar het noorden van China, wordt er voor de 2e maand op rij meer gas aan China geleverd dan gepland was. Een jaar geleden werd de Power of Sibera in gebruik genomen, Rusland is wereldleider in gasreserves en China is ‘s werelds grootste gasimporteur. De pijplijn maakt beide landen minder afhankelijk van hun relaties met het Westen, China bereidt zich voor om de import van gas uit Siberië verder te verhogen.
Het dalen van de temperaturen kan enigszins voor een lichte prijsstijging zorgen van het gas de komende periode. Een aanval van echte Siberische kou kan misschien voor een flinke stijging zorgen, al lijkt de Russische beer nog ver weg en is een stijging voorlopig nog niet aan de orde.
Vertrouwen in de economie laat elektra koers stijgen
De onderliggende prijsbepalende kostencomponenten voor de lange termijncontracten zijn allemaal gestegen, ondanks de Brexit perikelen en de mondiaal afnemende vraag naar kolen. Voordat corona ten tonele verscheen, werd de prijs van de CO2-emissierechten prijsdrukkend beïnvloed door de mogelijke harde Brexit. Nu handelaren de negatieve invloed van corona al vergeten lijken te zijn, is er van de Brexit druk op de prijs, zoals het er naar uit ziet, ook weinig over. Mogelijk is een harde Brexit niet op handen volgens de inzichten van beurshandelaren.
De prijs van de korte termijncontracten heeft een relatief hoog niveau als gevolg van de matige aanvoer van wind en de forse vraag naar elektra in Europa. In Frankrijk wordt er nog altijd veel verwarmd met elektrische installaties.
Geleidelijke verhoging olieproductie
De OPEC+ heeft besloten om de productie voor Q1 2021 te verhogen, de oliemarkt liep al vooruit op het besluit. Toen zo’n anderhalve week geleden de eerste geluiden te horen waren dat de OPEC+ wellicht haar productie langer laag zou houden, namen veel speculatieve beleggers positie in. Tegelijkertijd kwam het nieuws van de COVID19 vaccins. De verwachting van hogere vraag naar, en minder aanbod van olie nam de zorgen rond overaanbod weg. Als gevolg hiervan stegen de olieprijzen.