20-1-2020: Kolen verder uit de gratie | NIFE Energieadvies

20-1-2020: Kolen verder uit de gratie

De prijs van daggas heeft een lichte daling ondervonden en is verder stabiel op een laag niveau. De lange termijnprijzen volgen de bewegingen van daggas en zijn ook licht gedaald met als aantekening dat het eerst volgende jaar de grootste daling heeft ondervonden. Dit feit wordt veroorzaakt doordat zoals inmiddels algemeen voorzichtig wordt aangenomen de gasbergingen aanstaande zomer niet gevuld hoeven te worden door het uitblijven van kou in Europa.

Het aanbod van gas uit Rusland is momenteel fors evenals de productie vanuit Noorwegen en de levering van LNG vanuit Amerika lijkt nog verder te groeien. De prijs is dermate gedaald waardoor de opwek van elektra bij voorkeur met gas gedaan wordt omdat dit in combinatie met de prijs van CO2 emissierechten goedkoper is.

Het feit dat er vandaag de dag meer vraag naar gas is voor de opwek van elektra en er toch nog een overschot aan gas is zegt wel iets over de verhouding vraag en aanbod van gas, het aanbod is zeer royaal.

Elektriciteit

De lange termijnprijzen zijn afgelopen week licht gedaald en de korte termijnprijzen zijn wederom relatief laag geweest. De korte termijn had veel voordeel van de weersomstandigheden doordat er veel wind opwek mogelijk geweest is en de temperaturen mild waren. De lange termijnprijzen hadden het voordeel dat de prijs van kolen flink daalde en de prijs van CO2-emissierechten onder druk stonden.

De prijzen van kolen staan onder druk en nadat het nieuws uit Duitsland bekend werd dat ze versneld afscheid gaan nemen van kolencentrales. De Duitsers hebben beslist om tot 2038 en mogelijk tot 2035 alle bruin- en steenkoolcentrales uit te faseren. De eerste centrales worden voor het einde van 2020 al gesloten. Het land maakt op dit moment al voor 40% gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor de opwek van elektriciteit.

Afgelopen week heeft het Europees Parlement haar plannen voor CO2 uitstoot bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat ze t/m 2030 circa 55% van de CO2 uitstoot willen terugdringen t.a.v. het jaar 1990. Deze koers lijkt een mooi streven maar zal met name veel investeringen met zich meebrengen met financiële gevolgen aldus sommige economen.

Olie

Ondanks alle voorspoed voor de oliemarkt, zoals het ondertekenen van een handelsakkoord tussen China en Amerika en de afzwakkende spanning tussen Amerika en Iran, is de koers van olie nog niet in een opgaande lijn gezien. De markt had waarschijnlijk alle voorspoed al ingecalculeerd. Een belangrijke tegenpool voor alle voorspoed is de zwakke mondiale economie vandaag de dag.

De voorraad cijfers in Amerika zijn doorgaans een belangrijke maatstaf over welke koers er gevaren wordt maar ook deze wekelijks gepubliceerde cijfers geven een ondoorzichtig koers aan. De cijfers van afgelopen week geven aan dat de voorraad ruwe olie is teruggelopen maar de voorraad benzine was juist weer flink toegenomen evenals de destillaten waardoor de afname van ruwe olie minder impact had.