14-10-2019: Dagmarkt gas wederom laag | NIFE Energieadvies

14-10-2019: Dagmarkt gas wederom laag

Europa consumeert minder Russisch gas

De dagmarkt is verleden week circa twee cent per kuub gedaald als gevolg van de milde weersomstandigheden en de volle gasbergingen. De lange termijnprijzen zijn licht gestegen in navolging op de olieprijzen en wellicht het sentiment van het jaargetij.

Per eind 2019 lopen afspraken tussen Oekraine en Rusland ten einde over de doorvoer van Russisch gas naar Europa. Volgens de uittredend Eurocommissaris (Maroš Šefčovič ) van Energie zouden onderhandelingen tussen het Russische Gazprom en het Oekraïense Naftogaz in een eindfase aangekomen zijn. Hoewel het commercieel gezien voor beide partijen aantrekkelijk is om tot overeenstemming te komen, is het nog niet gezegd dat dit ook lukt. In het geval van een ‘no deal’ worden niet alleen veel EU-lidstaten getroffen, maar mogelijk ook de industrie als geheel.

Elektriciteit

Afgelopen week is de dagmarkt opmerkelijk laag geweest door de gunstige weersomstandigheden. De termijnhandel heeft prijsdruk ervaren van een dalende CO2-emissieprijs. De emissieprijs heeft een dalend effect ondervonden als gevolg van een groter geloof onder handelaren dat een harde Brexit onvermijdelijk is. Als gevolg van een dalende CO2 -emissieprijs is de vraag naar kolen licht gestegen en zo ook de steenkoolprijs. Doordat de kolen voorraad in Europa is iets afgenomen en de vraag vanuit China wellicht toe zal nemen richting de winter is er een lichte opwaartse druk ontstaan. Onder marktkenners wordt algemeen aangenomen dat het om een tijdelijke verhoging gaat.

In Belgie staan op dit moment 3 kerncentrales stil voor gepland en ongepland onderhoud maar ondanks dat dit gegeven verleden jaar tot een enorme prijsstijging heeft geleid, lijkt het in de huidige marktomstandigheden ongemerkt voorbij te gaan.

Olie                                                    

Afgelopen week heeft de koers van olie een dalende en een stijgende grafiek laten zien om uiteindelijk op een gelijk niveau uit te komen als voorgaande week. Reden voor de daling waren de verslechterde mondiale economieën waarvan inmiddels dagelijks in het nieuws melding van gemaakt wordt en de reden voor de stijging was de berichtgeving over een gedeeltelijk handelsakkoord tussen Amerika en China. Het handelsakkoord is door zowel China als Amerika bevestigd en zou inhouden dat China zijn markten zal openstellen voor Amerikaanse banken en dat China voor een bedrag tot 50 miljard per jaar aan handelswaar uit Amerika zal importeren.

De aanvallen van Turkije in Syrië op de Koeren leverde aanvankelijk een stijging van de olieprijs op maar daalde daarna al weer snel en wordt door handelaren niet als een bedreiging gezien voor de olieproductie.

De Amerikaanse olievoorraden waren voor de 4e week op rij gestegen, hierdoor lijkt het aanbod significant hoger te zijn dan de vraag waardoor een sterke stijging van de algemene koers van olie nog niet voor de hand te liggen.