25-2-2019: Stagnatie daling gas en elektra
Afgelopen week was een kleine prijsstijging mogelijk van de lange termijngasprijs. Maar dit corrigeerde alweer naar beneden aan het einde van vorige week. De lange termijnprijs lijkt weinig in beweging te zijn. Aan de ene kant probeert de stijgende olieprijs de gasprijs mee omhoog te nemen, maar de goede aanvoer van gas en de zeer milde temperaturen drukken de prijs op haar beurt weer.
De korte termijnprijs zakte de afgelopen week wel weer iets en eindigde aan het eind van week in de 16 eurocent per kuub.
APX afgelopen week onverminderd laag
Aan de daling van de lange termijnprijzen kwam aan het begin van de afgelopen week voor een hele korte periode een einde. De belangrijkste oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat de prijs van steenkool weer iets is gestegen. De afgelopen twee weken zat de steenkoolprijs ruim onder de grens van 80 dollar per ton, eind vorige week kwam de steenkoolprijs weer voorzichtig over deze grens in tikte de 80 dollar per ton aan. Reden voor de stijging ligt waarschijnlijk in de stijgende olieprijs, aangezien de CO2-emissierechten prijs al ruim een week bijna onveranderd op de 20 euro per ton ligt.
De korte termijnprijs, de APX, bleef afgelopen week onverminderd laag. Zeer milde temperaturen in combinatie met flink wat wind en eveneens zonneschijn zorgde voor een goede productie terwijl de vraag op het moment laag is.
Optimisme handelsakkoord
De olieprijs zit op het moment op het hoogste punt van de afgelopen drie maanden. Eén van de redenen hiervan is het optimisme over een aanstaand handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten. De handelsgesprekken van de afgelopen week verliepen positief in dit licht en de nieuwe importtarieven die op Chinese goederen zouden worden geheven zijn door president Trump uitgesteld. Binnenkort moet een ontmoeting tussen Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping de handelsovereenkomst definitief maken.
Daarnaast werden de cijfers van de oliereserves van de Verenigde Staten de afgelopen week naar beneden bijgesteld. Dit was eveneens een impuls voor de stijging van de prijs van een vat ruwe olie.
Al met al lijkt het er dus op dat de strategie van de OPEC zijn vruchten begint af te werpen; het aanbod van olie lijkt krapper te worden door het door de OPEC ingestelde productieplafond. Geheel vlekkeloos verloopt de productiebeperking niet. Saoedi-Arabië lijkt zich netjes te houden aan de afspraken, maar Rusland dat het plan als niet-OPEC land steunt, schijnt de oliekraan toch veel minder sterk dicht te draaien. Dit zorgt voor oplopende spanningen tussen beide landen, hetgeen eventueel zou kunnen leiden tot het stuklopen van de afspraken.