13-10-2020: Orkanen Caribisch Gebied leveren lage elektra tarieven op
Stakingen in de Noorse olie-en gasindustrie blijken van enige invloed te zijn op de dagprijs voor gas, afgelopen week is de dagprijs voor gas met bijna 2ct/m³ gestegen. In Noorwegen bereikten de offshore-industrie en vakbonden vrijdag een loonakkoord, waarmee een einde lijkt te komen aan de stakingen in de sector en dus ook aan de productie-onderbrekingen. Import van LNG in Europa blijft nog steeds achter, vergeleken met de import in 2019. De tekorten die hierdoor ontstaan worden aangevuld uit de gasvoorraden, er ontstaat hierdoor geen schaarste op de markt maar er is wel een opstuwende factor voor de dagprijs van gas. Levering van LNG aan Europa kunnen weer snel in opgang komen nu de gevolgen van de recente orkaan in de Golf van Mexico meegevallen zijn.
Nord Stream 2 blijft de gemoederen bezig houden, nu is het Polen dat het Russische gasconcern Gazprom een miljarden boete heeft opgelegd omdat het geen toestemming heeft gevraagd aan Warschau voor de aanleg van de pijpleiding in de Oostzee. Het Russische Gazprom financiert het project voor 50 procent, de andere 50 procent wordt gefinancierd door een vijftal Europese bedrijven, ook deze bedrijven heeft Polen een flinke boete opgelegd.
Verwachting: lange en korte termijn kunnen licht dalen als aanlevering van gas weer op een normaal niveau komt, maar ook licht stijgen als kou zijn intrede doet.
Daghandel elektra laag door orkaanseizoen
Het orkaanseizoen in het Caribisch Gebied heeft als gevolg dat wij hier in Europa ook te maken hebben met extra aanvoer van wind. Deze extra aanvoer veroorzaakt dat de windmolens optimaal en heel constant, elektra kunnen produceren. De invloed op de daghandel van de elektramarkt is duidelijk te zien in de prijzen, deze zijn de hele maand al niet hoog te noemen. Het seizoen loopt nog tot het einde van deze maand oktober.
De lange termijnprijzen worden hoofdzakelijk beïnvloed door de prijs van kolen en CO2-emissierechten. De rechten staan op dit moment onder druk o.a. van de uitkomst van de Brexit, of deze al dan niet zonder afspraken hard wordt of dat er een ontrafeling van de samenwerking komt met afspraken. In het laatste geval is er de mogelijkheid dat de emissieprijzen stijgen en in het eerste geval dat een verdere daling mogelijk is. Een verdere daling zou kunnen betekenen dat de prijzen van de lange termijncontracten kunnen dalen.
Verwachting: de daghandel zal licht kunnen stijgen, afhankelijk van de weersomstandigheden en de lange termijnprijzen kunnen mogelijk dalen als gevolg van de moeizame Brexit onderhandelingen.
Oliemarkt maakt nog geen keuze
De Amerikaanse verkiezingen zijn minder dan een maand verwijderd en de oliemarkt lijkt maar niet te beslissen of hij de voorkeur geeft aan een presidentschap van Biden of Trump. De democratische kandidaat Joe Biden is ogenschijnlijk voor het verkleinen van de oliemarkten, aangezien hij niet alleen heeft beloofd om de VS tegen 2050 naar een netto nul koolstofemissiestatus te sturen, maar ook vastbesloten is om belangrijke olie- en gasprojecten op federale gronden en wateren waaronder de veelbesproken Keystone XL pijpleiding te stoppen. Aan de andere kant heeft President Trump de eer op zich genomen voor de spectaculaire stijging van de Amerikaanse schalieolieproductie, een reeks voorschriften voor de fossiele brandstofsector teruggedraaid en gezworen dat te blijven doen als hij wordt herkozen.
De olieprijzen boekten deze week een sterke stijging, hoewel de handel op vrijdag iets lager begon. WTI handelde op 41 dollar en Brent op bijna 43 dollar, waardoor de prijs van ruwe olie bijna 10 procent hoger was ten opzichte van vorige week.
Verwachting: als het aanbod verder toeneemt dan dat er vraag is, kunnen de olieprijzen licht dalen.